Archives

All posts for the month september, 2015

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Tidigt under våren bestämde vi oss för att utforska möjligheterna med wearables, alltså teknik inbyggd i kläder och andra accessoarer. Som ett pilotprojekt i liten skala fick två elever i årskurs 9 i uppgift att designa en väska av skänkta jeans. Målet var att få in återbruk, entreprenörskap, programmering och hållbar utveckling i uppgiften. Ämnesmässigt ville vi få in teknik, svenska och textilslöjd på ett ämnesövergripande sätt. Svenskämnet kunde göra en bedömning av elevernas dokumentation av arbetsprocessen i slöjddagböckerna, och i textilämnet var en av uppgifterna att jobba med broderi. Väskan skulle även fungera utan den broderade blomman på framsidan. Man ska ha valmöjligheten att byta motiv. Det medföljande batteriet är insytt i en diskret ficka på baksidan av motivet.

Vi valde att använda oss av Adafruits Flora som är en elektronisk plattform kompatibel med Arduino. Den kan kopplas ihop med sensorer av olika slag. För vår del fick eleverna börja med ett grundläggande projekt; alltså att göra en koppling med en led-lampa som skulle programmeras att lysa och kontinuerligt ändra färg. För teknikämnets del handlade det om att klura ut hur man på bästa sätt infogade den konduktiva tråden i blommans design och att lösa vad som skulle kopplas till vad på Flora-kortet. Men också att testa sig fram med kopplingssladdar innan man började sy för att verifiera att konstruktionen fungerade. Själva programmeringen görs i C++ i Arduinos IDE. Det gick bra med att hjälpa eleverna förstå det grundläggande i programmet. Sedan fanns det inte tid att gå på djupet i koden även om det hade varit önskvärt. Det säger sig självt att eleverna hade kunnat skapa mer utanför ramarna om de hunnit lära sig mer programmering, men det är något man får ta hänsyn till i framtida projekt. Ändå tycker vi att de lärde sig en hel del på kort tid om hur teknik kan samverka med ett så ”annorlunda” ämne som textilslöjd. Att kunna skapa så häftiga produkter med textilier förvånade både oss och eleverna. Som en avslutning på projektet ställdes väskan ut på öppet hus 5 september när Alléskolan firade 50 år.

Målet är att vi ska utveckla det här samarbetet ytterligare inom ramen för projektet Makerspace i skolan (makerskola.se).