Archives

All posts for the month oktober, 2014

Teknik + programmering

Idag bekantade sig våra elever med robotbollen Sphero. De laddade bland annat ner apparna MacroLab och OrbBasic som möjliggör programmering både för nybörjare och avancerade användare. De fick titta på vad en ”macro” är och hur man gör ett program med den för att kontrollera Sphero. Screen-Shot-2014-09-14-at-14.04.34

Screen-Shot-2014-09-14-at-14.04.09

 

Vad vi arbetar med framöver

Vecka 45 kommer vi att ha en ”happening” i skolbiblioteket för att visa upp vad profileleverna sysslar med och låta framtida elever testa på Sphero. Således har eleverna nu i uppgift att konstruera en hinderbana i vilken Sphero-bollar ska tävla. Bästa tid vinner ett fint pris (hemligt än så länge). Målet är att bygga en bana som är mobil och som ökar i svårighetsgrad. Därför behöver de testa sig fram till bästa lösningarna och ta hänsyn till vilken typ av lokal de har.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Arbetet fortskrider! Idag byggdes det hinder (kontrollstationer) genom vilka Sphero-bollen måste passera på bästa tid. Det uppskattades att konstruera föremål som är utmanande men ändå lagom svåra för de som tävlar. I och med att varje eleverna testkör märker de omedelbart om vinklar i höjdled är för höga och måste korrigeras, eller om passager är för svåra. Spheros hastighet är bra, men om lutningen är för hög orkar den inte accelerera igenom. ”Vatten”-gruppen bygger ett hinder som ska gå från lätt till svårt i själva broavsnittet. Till själva arbetet används limpistol och kartong.