Makerspace

Alléskolans Makerspace

Under vårterminen kommer vi att ägna åt oss att sjösätta vår version av ett makerspace. Verksamheten kommer att bedrivas under skoltid och på kvällstid som en naturlig del av skolans och fritidsgårdens aktiviteter. Målgruppen är således primärt Alléskolans elever, men att samarbeta med och bjuda in partners och andra kreativa krafter från samhället ser vi som en naturlig del av utvecklingen. Just nu är vi mitt uppe i att anpassa en lokal i skolan för makeraktiviteter. Samtidigt åker vi ut och testar material med klasser som är intresserade (se ovan).

Rent definitionsmässigt är ett makerspace en plats där människor ges möjlighet att utforska sina egna intressen. Ytan bör kunna anpassas mot elevernas egna kreativa mål men också pedagogiska mål inom de traditionella skolämnena. I processen lär man sig att använda olika material och verktyg: det kan handla om elektronik och teknik, plast i samband med 3D – skrivare, textilier och programmering på våra Raspberry Pi – datorer. Allt som kan användas i en skapande verksamhet och som ger våra elever en möjlighet att vara aktiva samt kreativa; att skapa något och att lära sig något på vägen.

Makey Makey med elever i årskurs 2

Det här är ett toppenbra material som med fördel kan användas i alla åldrar. Vi har testat det i teknikämnet med årskurs 5 och 8. Idag var vi i årskurs 2 på Centralskolan. I jämförelse med femmorna vill vi nog påstå att de uppnådde samma kunskaper. När vi utvärderade arbetet i slutet tyckte de att det svåraste hade varit att hålla koll på alla sladdar och att det var lite knivigt med att förstå att en sluten krets är nödvändig, samt att man glömde den jordade kopplingssladden. Men ändå, trots sin ringa ålder greppade de snabbt och hade egna idéer som med lite hjälp kunde omsättas till fungerande konstruktioner. De fick till exempel testa att konstruera kontroller till ett färdigt spel, eller till ett programmerat instrument i Scratch. Det blir ju naturligt att öka kravnivån genom att eleverna själva programmerar i Scratch och bygger Makey – konstruktionerna ju äldre de blir. På bilderna ser man hur åttorna själva använt Construct 2 till att programmera ett bilspel som de sedan skapat broms, gas och styrkontroller till. Behovet av att samarbeta spänner ju förstås över samtliga åldrar vilket bidrar till ett lustfyllt och givande lärande.

Handkontroll i blyerts (år 2).

Gas och Broms (år 8).

Programmerade spel till Makey Makey (år 8).

Handkontroll (år 8).

Dags att byta bananer.

Göteborg MakerDays 3-4 mars

Workshop med littleBits!

Moduler för olika syften.

Scratch!

Raspberry Pi

Arduino – workshop

Programmeringsmiljön

Arduino Leonardo

Peter Parnes (i rosa)

Carl Heath (till vänster)

Makey Makey

Verkar det intressant? Tveka inte att höra av er till oss om ni vill hjälpa till eller har några funderingar.

Mail: majen@codeteachers.se

Inspirerande länkar

Tills vidare tipsar vi här om sådant som har med makerspace att göra.

Interaktivt brädspel – programmering, slöjd och makey makey.

Maker Education Initiative är som ett resursbibliotek.

Nu var det ett tag sedan vi uppdaterade hemsidan men det beror inte på att vi inte har haft något att skriva om, tvärtom. Vi har haft så mycket att göra att denna plattform helt enkelt har blivit lidande. Vi är i skrivandes stund på Makerdays i Göteborg. Detta är tredje (och sista?) gången vi är här och vi kan glatt konstatera att detta är den bästa gången. Makerarbetet på skolor runt om i Sverige har gått kraftigt framåt och det är riktigt inspirerande och roligt att höra om hur makerkulturen har utvecklats. Makerprofilen på vår skola då, vad händer hos oss? Ja, till att börja med så har vi beslutat oss för att byta namn, från ”Programmeringsprofilen” till just ”Makerprofilen”. Detta beror främst på våra olika spår inom ”makeandet”. Att använda programmering i namnet kändes på något sätt hämmande och begränsande och gav inte riktigt en rättvis spegling av vad vi sysslar med. Vi håller fortfarande på med programmering, absolut, men vi gör så mycket mer och VILL göra så mycket mer. Dessutom vill vi locka fler elever att välja oss och då tror vi att just namnet gör fler elever nyfikna på vad vi pysslar med. Nytt är också ett samarbete vi har med vår gymnasieskola, där elever i Åk 9 kommer att spendera sitt elevens val i gymnasiets lokaler för att få lite försmak för hur livet efter nian kan komma att se ut och också får möjlighet att träffa sina framtida lärare. Detta innebär att alla elever i makerprofilen kommer att läsa programmering på gymnasiet under 12 veckor tillsammans med lärare på TeknikCollage. Jättekul tycker vi och vi kommer själva att vara med så mycket vi kan.

På skolan har vi just nu två grupper i Åk 8 som är med i Makerprofilen. De blev så många att vi var tvungen att dela upp dem och de kör 8 veckor var under elevens val. Under den tiden kommer de att får prova på Scratch, Sphero och App Inventor 2. Just App inventor är något nytt för oss så vi försöker hålla oss ett par steg före eleverna i kunskap, något som är både utmanande och roligt såklart men också tidskrävande.

När niorna kommer tillbaka i vår kommer de att får jobba med Construct 2 (spelprogrammering) och tanken är att de ska ha ett färdigt spel innan de slutar i vår. Alternativet för dem kommer att vara att fortsätta med Arduino, som de kommer att få en introduktion i på gymnasiet.

Glädjande nog kan vi också konstatera att vår 3d-skrivare har tagit sitt förnuft till fånga och skriver nu ut elevarbeten i ”rasande” fart. Otroligt roligt att se eleverna jobba fram sina skisser i tinkercad för att sedan få den färdiga modellen i handen.

Under våren kommer vi även att ge åk7 möjligheten att välja Makerprofilen, något vi vet att de har efterfrågat. Detta känns givetvis väldigt roligt och planeringsarbetet är redan i full gång. Vi har tänkt att införa MIcrobit för dem, något som vi tror kommer att bli uppskattat. Vi kommer även att testa ”GreenScreen”, något som är nytt för oss men som verkar intressant och vi tror att elevernas kreativitet kommer nå nya höjder.